KNSTMPPN is een prikkelend kunst-kaart-spel dat de spelers met behulp van actuele kunst spelenderwijs verbanden leert leggen. Verbanden zien en leggen is een hogere fundamentele denkvaardigheid en het kenmerk van creatief denken.

Behalve creatief denken komen er bij KNSTMPPN ook verwoorden, communiceren en samenwerken aan bod.

KNSTMPPN voorziet in twee van de 21th Century Skills: creatief denken en samenwerken. Het kan door docenten beeldende vorming en musea als spel ingezet en gespeeld worden.

KNSTMPPN bestaat uit 60 kunst- en 30 associeerkaarten. Op de achterzijde van de speelkaarten staat het het pictogram van een bliksem. De kaarten hebben omgedraaid de functie van mepkaart. De bliksem staat symbool voor elektriciteit en prikkeloverdracht. Overdracht van prikkels verloopt via een elektro-chemisch proces in de hersencellen (neuronen) en wordt daarom ook wel 'vuren' genoemd.

Denken legt fysiek nieuwe verbindingen tussen neuronen aan. Wanneer je slim associeert en denkt, kun je bij dit spel je medespelers overtroeven met de mepkaart. Het 'meppend' neerleggen van de 'vurige' mepkaart levert extra punten op en vergroot de kans om te winnen!

KNSTMPPN brengt actuele beeldende kunst in het curriculum, waar dit in de huidige lesmethodes ontbreekt en verlaagt tegelijkertijd de drempel tot actuele kunst. Behalve het ontwikkelen van verbanden leggen als fundamentele denkvaardigheid, wordt er door het spel te spelen een betekenisvolle vorm van voorkennis aangelegd. Tijdens het spel construeren de spelers via vrije associaties 'eigen' kennis. Wie wint mag een kunstwerk uitkiezen, waar de docent meer informatie over kan geven. Omdat de theorie de leerlingen niet opgelegd wordt, maar gekoppeld is aan het winnaarschap, krijgt het verkrijgen van 'echte' achtergrondinformatie meer status.

KNSTMPPN nodigt daarom uit en zet aan tot het willen verwerven van kennis. Deze speelse manier van leren en ontwikkelen is daarom behalve aantrekkelijk om te doen, ook efficiƫnt, omdat opgedane kennis via emotie beter beklijft.

http://leonvanderleer.nl/files/gimgs/37_001-web.jpg
KNSTMPPN
http://leonvanderleer.nl/files/gimgs/37_004-web.jpg
kunstkaarten
http://leonvanderleer.nl/files/gimgs/37_003-web.jpg
het prototype
60 kunst- en 30 associeerkaarten
http://leonvanderleer.nl/files/gimgs/37_005-web.jpg
KNSTMPPN tijdens de testfase
Built with Indexhibit